Wina

W 2016 roku zakorkowano pierwsze 3 rodzaje naszego wina. Z najstarszych odmian winogron powstały takie wina jak Solaris, Rondo/Regent oraz Regent/Cortis.

 

 

Wina czerwone

Na świecie przeważają wina białe, wynika to z tradycji i możliwości klimatycznych. W Polsce wręcz przeciwnie, ok. 75% sprzedaży to wina czerwone i tak się też składa, że są nowe odmiany, które doskonale wkomponowują się w nasz polski klimat. Jakość jest bardzo dobra i zaskakująco zbliża się do typu win południowych, powiedzmy do win południa Francji. Z dużą dozą można powiedzieć, że przypominają nieco Syrah czy Merlot. Dlatego podstawę uprawy stanowią odmiany Regenet (ok. 6tys) i Rondo (ok. 1,5tys). Wina są zawsze stabilnie dobre o dość niewielkim rozrzucie jakości, typowo owocowe o przeciętnej lub niskiej zawartości tanin. Rondo w winnicy jest przeciwieństwem Regenta. Jakość win jest równie dobra, aczkolwiek znacznie bardziej zróżnicowana, są przykłady win nieudanych jak i wręcz wspaniałych, najlepsze biją Regenta aczkolwiek niełatwo o takie. Wyżej wymienione wina są bardzo podobne, wyraźnie owocowe, jednak części pijących może brakować w nich tanin. Trzecim winem czerwonym będzie Fruhburgunder (Pinot Noir Precoce). Wina te zawsze rozwijają swoje najlepsze cechy - delikatna owocowość z typowymi aromatami dla tej odmiany.

 

Wina białe

Podstawą do wina białego będzie Solaris. Można z niego zrobić świetne wino świętomarcińskie. Kolejnym rodzajem wina będzie Riesling, który jest jedną z najważniejszych odmian winorośli. Wielu znawców wina często uważa, że najlepszym. Charakteryzuje się wysoką kwasowością, nierzadko ma skłonność do cytrusowych aromatów i nuty mineralnej. Auxerrois to wino bardzo w typie burgundzkim, pomiędzy Pinot gris a Chardonnay. Wina lekkie, ale z charakterem. Hibnernal szczególnie dobrze wypada jako wino półsłodkie lub słodkie. Jest świeże, przyjemne i bardzo dobrze zbalansowane.

 

Solaris

  • Białe wino wytrawne.
  • Wino o zapachu kwiatu akacji, miodu, cytrusów i moreli. W ustach pełne. 
  • Idealnie nadaje się do dań z makaronów, białego mięsa.

Rondo/Regent

  • Czerwone wino wytrawne. 
  • Wino o intensywnym zapachu owoców leśnych z przewagą jeżyn.
  • Wyczuwalna delikatna nuta leśnego podszycia w tle. Wino lekkie, harmonijne. 
  • Idealnie nadaje się do wędlin i pasztetów.

Regent/Cortis

  • Czerwone wino wytrawne. 
  • Wino o zapachu wiśni, czarnej porzeczki, jeżyn i przypraw korzennych.
  • Wyczuwalny pieprz oraz lekka nuta powideł.
  • W ustach łagodne bardzo aromatyczne. 
  • Idealnie nadaje się do podsuszanych wędlin, czerwonego mięsa, kaczki, gęsi i dojrzewających twardych serów.